Brandsäkert hemma
Brandvarnaren är en billig livförsäkring. Om du inte har en - skaffa en idag! Brandvarnaren reagerar på den farliga röken och varnar dig och de som finns i din närhet.
Tänk på detta:
- Sätt upp brandvarnaren i taket utanför sovrummet, en bit från väggen.
- Du bör ha en brandvarnare på varje våningsplan i din bostad.
- Brandvarnarens så kallade övervakningsområde bör inte överstiga 60 m2.
- Dessutom bör avståndet mellan två brandvarnare inte vara större än 12 meter
- Det är viktigt att den sitter i taket och inte på väggen (eller ligger på hatthyllan!)
- Ta för vana att byta batteri en gång per år eller använd litiumbatterier som räcker upp till fem gånger längre än vanliga alkaliska batterier – då slipper du byta varje år. Vill du ha en påminnelse? Anmäl dig till SMS-tjänst.
- Be någon om hjälp med att sätta upp brandvarnaren eller byta batteri ifall du inte klarar det själv.
- Byt ut brandvarnarna efter 8–10 år. De har begränsad livslängd.
- Läs mer om brandsäkerhet i hemmet på msb.se
Sexkilos brandsläckare och brandfilt rekommenderas
Som släckredskap i lägenhet, villa och fritidshus rekommenderas i första hand en sexkilos pulversläckare och en brandfilt.
Pulversläckaren ska vara godkänd enligt standarden SS EN 3-7 och helst med en hög effektivitetsklass, till exempel 43A 233B C.
Ibland räcker inte brandskyddet till - Individanpassat brandskydd
Individanpassat brandskydd riktar sig till individer som av olika anledningar inte klarar sig med enbart brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Det kan röra sig om att man inte hör en brandvarnare, inte orkar lyfta en handbrandsläckare, att man inte är medveten om sin omgivning eller att man inte kan ta sig ur sängen utan assistans. Läs mer om individanpassat brandskydd.
Trapphus och loftgångar
Här hittar du affischer med information om hur du skyddar dig och dina grannar mot brand i trapphus och loftgångar. Skriv gärna ut och sätt upp där du bor.