Toleransprojektet ökar skolmotivation och empati

29 oktober 2024
Barn och utbildning Omsorg och stöd Barn och utbildning Omsorg och stöd

Högre gymnasiebehörighet och ökad empati. Det är två positiva resultat av Toleransprojektet som redovisats efter senaste årets projekt.

Toleransprojektet har pågått sedan 2016 i Nyköpings kommun och är sedan 2022 en permanent verksamhet. Åttondeklassare i alla högstadieskolor i Nyköpings kommun blir erbjudna att söka till Toleransprojektet, där elever från både kommunala skolor och friskolor deltar på samma villkor.

Fler lär sig om demokrati

I en rapport till barn- och ungdomsnämnden och socialnämnden, som finansierar projektet, redovisas flera fördelar med den undervisning för ökad medvetenhet om demokrati och tolerans som Toleransprojektet innebär.

– Det är fantastiskt att uppleva hur 14-åringar tar till sig och förstår stora och komplexa sammanhang. Deras tankar och känslor tas på allvar och eleverna växer i självkänsla och mod, säger toleranspedagogen och utvecklingsledaren Malin Matsson Flennegård.

Hög andel når gymnasiebehörighet

Undervisningen leder bland annat till ökad kunskaps- och språkutveckling hos de enskilda eleverna. 94 procent av eleverna nådde föregående läsår gymnasiebehörighet.

Eleverna får verktyg att förstå sig själva, andra och sin omvärld. De ökar sin medvetenhet om den egna rollen i att ta ansvar, hantera konflikter och välja sina styrkor framför sina svagheter. Eleverna har många olika bakgrunder och tillsammans övar de sociala och empatiska färdigheter.  

De reflekterar över människovärdet

Särskilt berörda blir eleverna, enligt rapporten, av de autentiska berättelserna från Förintelsen. Denna upplevelse förstärks av den resa till Förintelsens minnesplatser i Polen som görs under våren. Under resan reflekterar eleverna muntligt och skriftligt kring viktiga begrepp som människovärde och identitet.

Under läsåret 25/26 kommer Sörmlands museum att visa en utställning om Toleransprojektet, som ett led i museets demokratiuppdrag.

Länk till uppföljningen om Toleransprojektet 23/24 i kallelsen till barn och ungdomsnämnden.

Fakta:

  • Åttondeklassare i alla högstadieskolor i Nyköpings kommun blir erbjudna att söka till Toleransprojektet. 27 elever får en plats.
  • Syftet är att arbeta långsiktigt och förebyggande för ökad social sammanhållning.
  • Skolelever får verktyg att reflektera över egna och andras roller och identiteter och ökar förståelsen för alla människors lika värde, demokrati och mänskliga rättigheter.
  • Toleransprojektet är en del av Division Social omsorgs och Division Utbildnings grundverksamhet på uppdrag och finansierad av socialnämnden och barn- och ungdomsnämnden.